Google Ads Nedir? Goodle Ads Yöntemleri Nelerdir?

Google Ads Nedir? Goodle Ads Yöntemleri Nelerdir?

Dijital pazarda reklamcılık söz konusu olduğunda; Google reklamları, en fazla bütçenin kullanıldığı kanaldır. İstatistik portalı Statista’nın açıkladığı veriye göre, Google’ın 2017’de dijital reklam geliri % 20,15 artarak dünya genelinde 94,9 milyar dolara ulaştı.

Google reklamlarını popüler kılan en önemli unsur; kullanıcıların %89’unun arama motoru olarak Google’ı kullanıyor olmasındandır.

Google Reklamları nedir?

Google Ads yani bir diğer adıyla Google Reklamlar; sunduğunuz ürün veya hizmetleri hedef kitlenize ulaştırmanız için reklamlar oluşturmanıza yarayan online reklam platformudur. Bu reklam platformu, tıklama başına ödeme maliyeti üzerinden çalışır (PPC). Yani bir ziyaretçi ya da kullanıcı reklamınızı her tıkadığında ödeme yapmanız gerekir.

Marketing(Pazarlama) Uzmanları Google Reklamları platformuna güvenirler; çünkü kullanıcıların gerçek ve kıyaslanabilir bilgi bulabilecekleri reklamları onlara göstererek daha fazla müşteri kazanmalarına, yurt içi ya ada yurt dışı pazarında reklam verilmesi durumunda ise hedef kitlelerine , segmentasyon ve kişiselleştirilebilecek daha birçok özellik ile onlara doğru zamanda ulaşmalarını sağlar.

Daha önce AdWords olarak bilinen Google Ads ;reklamlarınızın en üst sırada olmasını sağlarlar. Belirlenilen anahtar kelimeler sonucu reklamlarınız, arama motoru sonuç sayfasının sağında ya da alt kısımlarında da yer alabilmektedir. Reklamların bu şekilde görünebilmesi için firmanın başlık, metin, URL olarak planlama yaparak bu iş için bütçe ayırması gerekmektedir. Oluşturacağınız reklamlar, istenilen ülke ya da bölgede görüntülenebilir. Aynı zamanda bu reklam platformu üzerinden hedef kitlesi, yaş aralığı, cinsiyet gibi faktörleri seçerek reklamlarınızı daha spesifikleştirebilir ya da hedef kitlenize göre reklam gösterimleri rahatlıkla sağlayabilirsiniz.

Google Reklamları platformu iki kategoriye ayrılmıştır:

  • Arama Reklamları: Arama motoru sonuçları sayfasında (SERP) gösterilen metin reklamlarını içerir.
  • Görüntülü ve Video Reklamlar: Görüntülü reklamlar ise; internet uygulamalarında ve YouTube gibi çok sayıda web sitelerinde gösterilir.

1- Google Arama Ağı Reklamları

Bir kullanıcı aradığı kelimeyi Google Arama Motoru’na yazdığında, arama sonuçları sayfasında gördükleri ilk şey PPC Reklamları olacaktır. Aşağıdaki örnekte ‘koşu ayakkabıları’ arama kelimesi için Google’ın oluşturmuş olduğu arama ağı reklamları göstermektedir.

Reklamlar ve organik arama sonuçları, baştaki yeşil kutucuk içinde belirtilen “reklam” ibaresi dışında hemen hemen aynı görünmektedirler.

2- Görüntülü ve Video Reklamlar

Display reklamlar olarakta bilinen görüntülü reklamları her geçen gün popüleritisini arttırmaktadır; bunun en önemli sebeplerinden biri hem maliyet hem de dönüşüm oranının yüksek olması nedeniyle günümüzde tercih edilir olmadır. Görüntülü reklamlarda reklam mesajı anlaşılır bir dil ve tasarım ile karşı tarafa iletilmelidir. Görseller sayesinde daha performans odaklı sonuçlar hem de hedef kitle için marka bilincini uyandırdığını düşündürdüğünden en çok yatırım yapılan reklam modelleri haline gelmiştir.

Tercih edilmesinde ki diğer önemli nedenlerden biri; AdWords reklamlarının  ölçümlenebiliyor olmasındandır. Fakat burada Google’ın birçok ülke için değişkenlik gösteren politikalarına uygunluğuna dikkat edilmesi gereklidir. Bu nedenle seçeceğiniz kitle, tercih edilen spesifik web sitelerini, hatta belirlenen kelimelerin geçtiği sayfaları hedefleme imkanına bu reklamlarda sahip olabilirsiniz.

Google Reklamları Nasıl Çalışır?

Google Reklamları, esas olarak, arama motorunda bir kullanıcı bir sorgu yazdığında Google, platformun reklam veren havuzundan o sorguyu geçirerek bir açık artırma yapılıp yapılmayacağına karar verir. İşte Google bu açık arttırma prensibi ile çalışmaktadır. Yani Google, kullanıcının arama sorgusuyla alakalı olduğuna karar verdiği anahtar kelime için birden fazla reklam içeriyorsa, otomatik olarak bu açık artırma tetiklenir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, anahtar kelime sorgularıdır yani; “Koşu ayakkabıları” gibi belirli anahtar kelimelere, “en iyi koşu ayakkabıları” veya “en sağlam koşu ayakkabıları” gibi çok sayıda arama sorgusu için bu kelimelerde açık artırmaya girebilirler.

Reklam verenler arama sorguları için değil; anahtar kelimeler için teklif verirler. Firmalar ne kadar harcamak istediklerine karar verirler ve daha sonra reklamlarla ve ilgili tıklama sonrası açılış sayfalarıyla eşleştirilen anahtar kelime grupları oluşturma ön görüsüne de böylece sahip olurlar.

CPC Nedir?

CPC (TBM) veya “cost-per-click (tıklama başına maliyet)”, ücretli reklamcılık veya ücretli arama pazarlaması olarak da bilinen PPC reklamcılığı ile ilgilidir. Adından da anlaşılacağı üzere, bu reklamları kullanan işletmeler, reklamları kullanıcılar tarafından her tıklandığında Google’a bir ücret öder (sosyal medya platformları da TBM’yi ölçer). Bu reklam yöntemi avantajlıdır, çünkü pazarlama yatırımınızı çevrimiçi ortamda çektiğiniz ilgiyle doğru orantılı hale getirir. Ayrıca arama motorunun çıkarlarını sizinkilerle aynı hizaya getirir, Google yalnızca kullanıcılar işletmenizle etkileşime geçtiğinde para kazanır.

Google Ads’de Anahtar Kelime Nedir?

Anahtar kelime; Google’da arama yapan kullanıcıların istekleriyle uyumlu olan ve sorgusunu tahmin edecek kelimeler veya kelime öbekleridir. Reklam veren, reklamını birlikte görüntülemek isteyeceği aramaya göre anahtar kelime seçer. Örneğin ‘google reklam türleri nelerdir’ araması yapan bir kullanıcıya ‘google reklamları’ anahtar kelimesini hedefleyen reklamlar gösterilecektir. Kısacası kullanıcının kullandığı anahtar kelime ile reklamda kullanılan anahtar kelime eşleşir.

Google anahtar kelime eşleşmesi için 4 farklı opsiyon tanır.

  1. Geniş Eşleşme: Geniş eşleşmede reklam için belirlenen anahtar kelimenin varyasyonları veya ilgili kelimeler arama sonuçlarında çıkar. Örneğin; reklam için belirlenen anahtar kelime ‘erkek kazakları’ ise ‘erkek kazakları satın al’, ‘erkek kıyafetleri’, ‘erkek süveteri’, ‘erkekler için triko kazak modelleri’ gibi aramalarda reklam gösterilir. Geniş eşleşme anahtar kelimelerinin özel bir simgesi yoktur.
  2. Geniş Eşleşme Düzenleyici: Bu eşleşmede kullanılan anahtar kelimelerinin arasına başka kelimeler girsede arama sonucunda gösterilir. Kelimelerin yakın anlamlı kelimeleri, başka varyasyonları da arama sonuçlarında gösterilir. Geniş eşleşme düzenleyici kullanılacaksa anahtar kelimelerin başlarına + işareti konulur. Örneğin; +erkek +kazak anahtar kelimeleri için ‘erkek kazakları ve süverleri’, ‘triko erkek kazakları’, ‘mavi erkekler için kazak’ aramalarında reklam gösterilir.
  3. Sıralı Eşleşme: Başına veya sonuna kelime alan, kelime öbeği şeklindeki anahtar kelime eşleşmesidir. Aynı anlamı taşıyan kelimeleri de arama sonuçlarında gösterir. Sıralı eşleşmede anahtar kelimelerin başına ve sonuna “ özel işareti konulur. Örneğin; “erkek kazakları” anahtar kelimesi için ‘mavi erkek kazakları’, ‘erkekler için kazak al’, ‘indirimli erkek kazakları’ arama sonuçlarında reklam gösterilir.
  4. Tam eşleme: Anahtar kelimenin tam eşleşmesidir. Anahtar kelimenin varyasyonlarıyla da eşleşme yapılır. Tam eşleşmede kullanılan anahtar kelimeler başına ve sonuna [ ] özel simgelerini alır. Örneğin; [erkek kazakları] anahtar kelimesi için ‘erkek kazakları’, ‘erkek için kazaklar’, ‘erkek kazağı’ arama sonuçlarında reklam gösterilir.
  5. Negatif Eşleme: Negatif anahtar kelime olarak da bilinir. Reklam ile alakası olmayan belirli bir kelime veya kelime öbeğinin arama sonuçlarında çıkmasını engelleyen eşleşme türüdür.
11.04.2024
89
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
AyzAjans
AyzAjans
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?