Off Page (Site Dışı SEO) Nedir?
Off Page (Site dışı SEO), kaliteli içerikler yayınlama, sayfaları arama motorları için optimize etme ya da sayfa açılma hızını artırma gibi tamamen site içerisinde gerçekleştirilmesi gereken düzenlemelerin dışında kalan SEO çalışmalarını içerir.
Çoğu arkadaşımız eski alışkanlıkların bir gereği olarak Off Page SEO ve backlink kavramını birbiri yerine kullanmaya devam ediyor. Halbuki backlink inşasından çok daha fazla site dışı seo tekniği var.
Bunlardan bazıları,
- Sıfırdan marka inşa etmek (markalaşma)
- Sosyal medya pazarlaması
- Influencer marketing
- eKitap Yazıp Ücretsiz Dağıtmak
Off Page SEO Neden Önemlidir?
Off Page SEO çalışmaları en az On Page SEO çalışmaları kadar değerlidir. Site içi optimizasyon çalışmalarıyla elde edebileceğiniz sıralama ve trafik bir noktadan sonra sınırına ulaşacaktır. Bu yüzden rakiplerden sıyrılmak, organik trafiği artırmak için Sayfa Dışı SEO çalışmalarına da önem vermeli ve organik trafik performansınızı artırmak için tüm kanalların desteğini almalısınız.
Off Page SEO, arama motorlarının sıralama faktörü olarak kabul ettiği site otoritesini güçlendirmeye yarar. Kaliteli sitelerden gelen bağlantılar, kaliteli içerik üreten, güvenilir bir site olduğunuzun sinyallerini verir. Bu da zamanla sıralamanızı yükselterek, organik trafiğinizi artıracaktır. Çünkü arama motorları, kullanıcıları en iyi sonuçlarla buluşturmaya çalışır.
Off Page SEO çalışmalarının faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
- Marka Bilinirliğine katkı sağlar
- Site otoritesini ve güvenilirliğini artırır
- Organik trafiğin artmasına yardımcı olur
- Potansiyel müşterileri/ziyaretçileri web sitesine çeker
Off Page SEO Nasıl Yapılır?
Backlink (Geri Bağlantı) Elde Edin
Off Page SEO çalışmalarının en önemli faktörü olan backlink, sayfa dışında bulunan ve kullanıcıyı belirli bir web sitesine yönlendiren bağlantılardır. Backlink yani geri bağlantı, arama motorlarının en çok dikkat ettiği sıralama faktörüdür diyebiliriz. Çünkü kaliteli sayfalardan alınan birden fazla backlink, arama motoruna bu sayfanın kaliteli ve güvenilir olduğu sinyalini verir.
Arama motorları, web sitesinin sahip olduğu backlink sayısını ve kalitesini inceler ve bunu sıralamalara yansıtır. Temel olarak bilmeniz gereken 2 çeşit backlink vardır.
Dofollow Backlink, arama motorları tarafından değerli olarak görülen, sıralamanıza büyük katkı sağlayacak bağlantı türüdür. Dofollow backlink veren sayfa, otoritesini aktardığını, o sayfanın güvenilir olduğunu ifade eder. Yani bağlantı veren sayfanın, bağlantı verilen sayfaya referans olduğu anlamına gelir. Bu da arama motorlarının güvenilir ve kaliteli bir sayfaları tespit etmesini ve kullanıcılara sunmasını kolaylaştırır.
Nofollow Backlink yani nofollow bağlantılar, bağlantı verilen sayfaya referans olunmadığını belirtir. Web sitesinin kalitesini düşüreceğine inandığı bağlantılarda kullanılır. Sayfa otoritesini ve SEO gücünü aktarmaz.
Web siteleri için ideal bağlantı yöntemi dofollow bağlantılardır. Kullanıcılarla en alakalı ve kaliteli sonuçları sunmaya çalışan arama motorları, dofollow bağlantılar almanız durumunda sıralamanızı iyileştirecektir. Backlink elde etmek için:
- Kaliteli içerik üreterek başka sitelerin içeriğinizi referans göstermesini ve bağlantı vermesini sağlayın.
- Otoritesi yüksek ve sitenizle alakalı bloglarda konuk yazarlık(Guest Blogging)yaparak içerik yayınlayın ve kendi sitenize bağlantı verin.
- Arama sonuçlarında web sitenizin adı geçen sayfaları operatörler veya ücretli analiz araçlarıyla tespit edip bağlantı isteyin.
Google My Business (Google Benim İşletmem) Profili Oluşturun
Verilen bilgiler ve bağlantılar sayesinde organik trafiği arttırmaya yardımcı olan Google Benim İşletmem, sayfa dışı SEO çalışmalarında mutlaka yer vermeniz gereken önemli bir konudur.
Off Page SEO çalışmalarında yaygın olarak kullanılmaya başlanan Google My Business, işletme ve site sahiplerinin hizmetleri, konumu, iletişim bilgileri gibi bir çok bilgisini barındıran Google ürünüdür. Verilen bilgiler sayesinde SERP sonuçlarında ve Google Haritalarda daha görünür olmanızı sağlar. Aynı zamanda kullanıcı yorumları sayesinde Sosyal Sinyallerle arama motorlarına siteniz hakkında bilgi verir. Yapılan yorumlar ve sorular sayesinde potansiyel kullanıcılar için de rehber olur.
Sayfa Dışı SEO çalışmaları için Google My Business profili oluşturmak tek başına yeterli olmayacaktır. İşletme profilinizin kullanıcılara ve arama motoruna göre optimize edilmesi gerekir. Web sitesine bağlantı verildiğinden ve doğru anahtar kelimeler kullanıldığından emin olmalı, istenen işletme bilgilerini eksiksiz ve doğru vermelisiniz.
Sosyal Medyayı Etkin Kullanın
Sosyal medya bağlantı elde etmek, hedef kitleye görünür olmak ve marka bilinirliğini arttırmak için iyi bir araçtır. Sayfa Dışı SEO çalışmalarında sosyal medyanın önemi günümüzde hiç olmadığı kadar fazladır. Çünkü sosyal medya kanalları yaygın olarak kullanılmakta ve her türlü hedef kitleyi barındırmaktadır. Bu yüzden sosyal medya hesaplarının etkin bir şekilde yönetilmesiyle marka bilinirliğini artıracak çalışmalar yapılmalıdır.
Sayfa Dışı SEO çalışmaları için sosyal medya hesaplarından web sitesine linkler vererek kullanıcıları sitenizde vakit geçirmeye yönlendirebilirsiniz. Sosyal medyayı hedef kitlenizle etkileşime geçmek, ilgisini çeken konuları öğrenmek ve buna göre içerik üretmek için kullanabilirsiniz.
Sosyal medya gönderilerinin aldığı etkileşimler Sosyal Sinyaller olarak algılanır ve arama motorları için önemlidir. Sosyal sinyallerin organik trafiğe doğrudan bir etkisi olmasa da marka bilinirliğine olan katkısı göz ardı edilmemelidir.
Alakalı Dizinlerden Yararlanın
Kaliteli ve doğru dizinler sitenizin dış optimizasyonuna büyük katkı sağlayabilir. Yalnızca dış optimizasyonla kalmaz aynı zamanda bu sitelerden yeni müşteriler de elde edebilirsiniz. Ancak bunun için en önemli olan şey yaptığınız işle alakalı olan ve belli bir otoritesi bulunan dizinlerde yer almanızdır. Bu aşamada spam dizinlere kayıt olmamalısınız. Yalnızca güvenilir ve kullanıcı için anlam ifade eden platformlarda profil oluşturun.
PPC (Pay Per Click) Kampanyaları Oluşturun
Sayfa dışı SEO, Google ve diğer sosyal medya mecralarında yayınlanan reklamlardan destek alır. Kaliteli içeriklerin PPC reklamlarıyla desteklenmesi, marka bilinirliğinin artmasına ve içeriğin hedef kitleyle buluşmasına yardımcı olur. Böylece Organik trafiğe uzun vadede katkı sağlar.
Özet
Kısaca Off Page SEO, organik trafiği artırmak, sayfa içi SEO çalışmalarını desteklemek amacıyla yapılan tüm çalışmalardır. Farklı kanalları kullanarak site otoritesinin ve güvenilirliğinin artırılmasını hedefler. Potansiyel müşterileri ve ziyaretçileri bağlantılar sayesinde farklı sitelerden veya sosyal medya araçlarından kendi web sitenize yönlendirir. Marka bilinirliğinin ve site otoritesinin artmasına yardımcı olarak organik trafiğin yükselmesine fayda sağlar.
Bu yüzden SERP görünürlüğünü artırmak istiyorsanız Off Page SEO Nedir? sorusuna odaklanmalı ve yukarıdaki cevaplara göre strateji belirlemelisiniz.